Trä som material

En av anledningarna till att jag trivs med att arbeta på sågverk är att jag gillar trä. Jag tycker att trä är det bästa materialet som finns. Det är ett levande material som inte framställs på konstgjord väg och det går att göra nästan vad som helst med det. Sedan urminnes tider har trä varit ett givet val när man har byggt hus och annat, och att det fungerar precis lika bra idag säger väl lite om träets egenskaper. Idag när vi mer och mer rör oss mot ny teknik och nya material kan vi fortfarande inte klara oss utan något så simpelt som trä.

Jag tycker om att arbeta med trä och har under mitt liv gjort allt från altaner till täljda smörknivar och kåsor. När jag växte upp fick jag lära mig olika typer av hantverk eftersom det alltid fanns något att göra på gården. Det kom liksom naturligt att man hjälpte till eftersom det inte fanns så mycket annat att göra när man bodde på landet. Om staketet skulle lagas och pappa hade mycket att göra på åkern var det jag och min bror som fick ordna det. Jag är glad att jag fick den kunskapen för det är väldigt smidigt att kunna bygga saker själv.

Trä är alltså ett material som jag uppskattar. Det luktar till och med gott! Doften från sågverket känns alltid välkomnande, och jag tycks faktiskt aldrig tröttna på att arbeta med trä. Om jag inte hade fått jobb på sågverket så tidigt i livet skulle jag kanske satsat på att bli snickare istället!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *